Ontdek het antwoord op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Selecteer de categorie aan de linker kant om FAQ's van die activiteit te vinden.

Dakwerken

Een spantendak bestaat uit dakspanten.

Dakspanten zijn houten balken die verticaal lopen, van aan de muurplaat (onderste dakrand) tot in de nok van het dak, tegen de dwarsbalk die de twee muurplaten verbindt.

Aan de buitenzijde van de spanten komt het onderdak. Tussen de spanten komt de dakisolatie.

Kepers zijn hier onnodig.

Wel komen er bovenop het onderdak de (verticale) tengellatten om het onderdak vast te zetten en daarop horizontaal lopende panlatten om de pannen op te bevestigen.

Gordingen zijn de horizontaal geplaatste balken die van spant tot spant lopen of van muur tot muur, meestal een overspanning van 3 tot 4 meter. Gordingen worden meestal in de muur gemetseld. Op de gordingen komen altijd kepers (kleinere balkjes die in verticale richting lopen), om het onderdak en de panlatten op te bevestigen.

Het onderdak bevestig je op de kepers en zet je vast met tengellatten. Die volgen dezelfde verticale lijn als de kepers eronder. Op die verticale tengellatten komen de horizontale panlatten om de dakbedekking - vaak pannen of leien - op vast te maken.

1 De stijve isolatiepanelen die gebruikt worden, zijn minder geluidwerend dan traditionele isolatiematerialen als glas- en steenwol.

2 Wanneer je slaapkamers onder het dak wenst te plaatsen, doe je er goed aan het dak ook langs binnen te isoleren met geluidwerende isolatie.

3  Het luchtdicht isoleren van het dak vergt heel wat expertise.

4 Qua kostprijs duurder dan een traditioneel dak met isolatie langs de binnenzijde.

5 Indien u een recent dak hebt van bv. 10 jaar en u hebt geen plaats langs binnenzijde om te isoleren is dit toch een moeilijke keuze om je dak te vervangen om toch te kunnen isoleren.

6 Pir-platen zijn een petrochemisch product die bij een eventuele brand giftige gassen kunnen veroorzaken.

7 Uw dak verhoogt waardoor nog extra afwerking noodzakelijk om alles mooi af te werken

8 Uw dakgoten moeten bijn altijd vervangen worden door deze verhoging

1 Dauwpunt wordt buiten de constructie gelegd.

2 Door de combinatie van onderdak en isolatiepanelen ontstaat er een ononderbroken isolatieschild waarbij geen koudebruggen kunnen ontstaan door spanten of kepers.

3 Een Sarkingdak kan snel geplaatst worden en is interessant bij renovaties waarbij de dakbedekking vervangen moet worden.

4 De dakconstructie is beschermd door de isolatie en gaat langer mee.

5 De binnenafwerking hoeft niet verwijderd te worden.

6 Er is ook geen plaatsverlies.

De sarkingmethode

Een hellend dak wordt meestal aan de binnenzijde geïsoleerd. Soms is dit echter niet mogelijk of wenselijk. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is dan een betere optie. Een schuin dak dat aan de buitenzijde voorzien is van isolatiemateriaal noemt men een sarkingdak.

Panlatten zijn houten latten die horizontaal op een hellend dak zijn aangebracht om een dakbedekking (dakpannen) op te hangen. De panlatten worden op verticale stof of tengels aangebracht waarbij ze onderling op regelmatige afstand (panmaat) komen.  Door de tengel creëer je een spatie van ongeveer 1 cm waardoor stof, water-en condens naar beneden worden geëvacueerd tot in de goot.  Een natuurlijke ventilatielaag om alles uit te dampen.

Supablow is gespecialiseerd in alle isolatiewerken waardoor dakwerken ook in onze expertise ligt.  Wij kunnen u op een objectieve manier zeggen of uw dak aan vervanging toe is ja of nee.  Een dakwerkersbedrijf zal u altijd proberen een nieuw dak te verkopen.  Wij hebben andere technieken waardoor u misschien indien u dakisolatie wilt aanbrengen niet heel het dak eraf moet halen.  Wij werken met innovatieve isolatietechnieken.

Indien er geen onderdak aanwezig is wordt het zeer moeilijk om nog te isoleren maar doch zijn er tal van oplossingen in sommige gevallen waardoor het dak er toch niet af moet!  Bezichtiging ter plaatse is noodzakelijk voor een goed diagnose.

Is een waterkerende, dampdoorlatende membraan uit geperste houtvezelplaten (gutex, celit) of synthetisch bewapende geotextiel doek (delta, isocell).  Indien je een lek in het dak zou hebben, heb je nog een evacuatie van het regenwater naar de goot toe tot wanneer je het lek gedicht hebt.  Tevens zorgt het ervoor dat uw condens perfect naar buiten kan diffuseren door zijn grotere diffusiewaarde aan de koude zijde van de isolatie.

Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is. Zo kan vocht -dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is - niet door het scherm dringen. Zo een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen zoals minerale wol, cellulose, ... om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Zo beschermt het scherm de achterliggende materialen tegen de aantasting door vocht.Er zijn verschillende systemen om dakisolatie aan te brengen.  Afhankelijk van de situatie zal een dampscherm aangebracht moeten worden.